Az utazás boldogabbá tehet, mint az esküvőd - állítja egy tanulmány

Mindegy, hogy csak egy hátizsákkal kelsz útra vagy egy luxushotelben foglalsz szállást, az utazás minden formájának pozitív hatásai vannak az egészségre és a lélekre. Egyeseknek akkora örömet nyújt, ami még az élet legnagyobb pillanatait is felülmúlja, mint például a házasságkötés vagy egy gyerek születése. Egy kutatás alapján elmondható, hogy sok embernek az utazás egyenesen a legboldogabb dolog az életben.

1. Az utazás azonnali boldogság löketet ad

A kutatás során 17.000 embert kérdeztek meg 17 országból. A válaszadók véleménye szerint kevés dolog tud nagyobb boldogságot okozni, mint az utazás. 77%-uk azt mondta, ha szeretnének javítani a kedélyállapotukon, rögtön befizetnek egy útra.

2. Az utazás nagyobb boldogságot adhat, mint a legfontosabb események az életben

A kutatás talán legérdekesebb eredménye az volt, hogy a válaszadók jelentős része többre értékelik az utazást, mint az életük más jelentős, boldog eseményeit. 49%-uk nagyobb fokú boldogságot érzett az utazás tervezésénél és magánál az utazásnál, mint az esküvője napján.

Az emberek közel fele állította, hogy randevúzni a párjával nem olyan felemelő érzés, mint elutazni. 45% szerint még az eljegyzés sem okoz akkora örömet, mint egy utazás. 29%-nak még a gyermek születése sem jelent olyan boldogságot, mint amilyet az utazás tud adni.

3. A vásárlás sem lehet olyan jó érzés, mint az utazás

Az is kiderült, hogy az új élmények, melyeket egy utazás tud nyújtani, többet érnek az embereknek, mint a tárgyi javak. A válaszadók 70%-át hosszabb időre tölti fel az utazás, mint a vásárlás.

Úgy tűnik, az emberek hajlandóak feláldozni a kényelmet az új élményekért cserébe. A válaszadók 56%-a nyilatkozott úgy, hogy inkább megy nyaralni, mintsem új ruhát vagy kütyüket vásároljon. 48%-uk pedig még a lakásfelújítást is hajlandó elhalasztani egy utazás miatt.

4. Az utazásnak már csak a tervezése is feltölt érzelmileg

Meglepő, hogy a válaszadók 72%-ának már az is örömet okoz, ha tervezgetheti a nyaralást. 80%-uk már attól izgatottá válik, ha elkezdi nézegetni a térképet és kiválasztja az úti célt.

10-ből 6 válaszadó érzelmileg feltöltődik, amikor a hotelek értékeléseit olvassa és elképzeli, hogy milyen lesz az utazás. A válaszolók pedig több mint fele szerint új ruhákat vásárolni az utazásra az egyik legjobb kedélyjavító.