Gulyás: június végére-július elejére várható Magyarországon a járvány tetőzése

Gulyás Gergely szerint a jelenlegi információk szerint június végére-július elejére várható Magyarországon a járvány tetőzése – ezt a miniszter a kormány mellett dolgozó, matematikusokból és járványügyi szakemberekből álló akciócsoport által végzett számítások alapján mondva, hangsúlyozva: ez nem számonkérhető ígéret a részéről, hanem a jelen információk alapján született becslés.

atv.hu

Új tünete van a koronavírusnak!

Egészen új tünetet produkált a koronavírus-fertőzöttek egy része: a szaglás és az ízérzék elvesztését – írja a USA Today.

A fül-orr-gégészek figyelmeztetik az embereket az új tünetre.

Dél-Koreából, Kínából és Olaszországból is jelentős számú koronavírusos betegről számoltak be, akiknél előfordult a szaglásérzék gyengülése, Németországban is tudnak 2-3 betegről, aki elveszítette a szaglását.

Az Amerikai Fül-,orr-gégészeti Akadémia javasolja, hogy a szaglás- és ízérzék elvesztése kerüljön fel a koronavírus tüneteinek listájára, hogy ezzel is könnyebben kiszúrjuk a lehetséges fertőzötteket.

Néhány beteg viszonylag korán tapasztalta ezeket a tüneteket, de akadt olyan is, aki csak később. Ám ami a legszokatlanabb, hogy mindezek csak 40 éven aluli betegeknél mutatkoztak.

A betegek szag- és ízérzéke visszatérhet, de az is lehetséges, hogy örökre elveszítik, vagy csak részben jön vissza.blikkruzs.blikk.hu